x

Algemene informatie over de Kindervakantieweek Vleuten Haarzuilens

Historie
In 1961 werd de stichting VOVH opgericht door aan aantal enthousiaste mensen uit Vleuten en Haarzuilens. De doelstelling was om kinderen uit het basisonderwijs van Vleuten en Haarzuilens, die in de zomervakantie niet op vakantie konden, een kampweek met sport en spel te bieden. Deze kampweek werd in de begin jaren van de stichting VOVH gehouden buiten de gemeente, maar de aanloop van kinderen werd zo groot dat er werd besloten de activiteiten in Vleuten en Haarzuilens zelf te houden.
Nu 61! jaar later zet nog steeds een vast team van 36 vrijwilligers zich in om in de laatste week van de zomervakantie een kindervakantieweek voor de kinderen uit het basisonderwijs uit Vleuten en Haarzuilens te organiseren. De stichting VOVH staat bekend bij de kinderen, maar ook bij ouders en grootouders die vroeger zelf als kind meededen en nu zelf hun (klein) kinderen komen brengen. Een echt bekend "dorps" gebeuren!

Doelstelling
Als doelstelling heeft de Stichting VOVH om een laagdrempelige, afwisselende kindervakantieweek met sport en spel activiteiten aan te bieden voor kinderen uit alle lagen van de bevolking. De Stichting VOVH biedt kinderen de mogelijkheid om onder begeleiding in hun eigen wijk/omgeving veilig met elkaar te kunnen spelen en elkaar te ontmoeten.

Activiteiten
Op verschillende locaties in Vleuten en Haarzuilens worden er creatieve en educatieve activiteiten gehouden zoals brandspuiten, themadag met sport en spel, ruilmarkt, optocht, voetballen en het dagje uit naar een speeltuin.

Vrijwilligers
Het vaste team van de stichting VOVH bestaat momenteel uit 3 bestuursleden en 33 stafleden en 4 aspirantleden. Staf en het Bestuur van de stichting VOVH bestaat al sinds de oprichting uit alleen maar vrijwilligers. Een gemotiveerde groep mensen die elk jaar weer veel vrije tijd, enthousiasme en plezier in de kindervakantieweek stoppen zonder daar maar iets voor te vragen. De stichting VOVH heeft altijd kunnen rekenen op een groot aantal belangstellenden die zich willen inzetten voor de stichting VOVH en daardoor kan de stichting VOVH blijven bestaan. De voorbereidingen voor de kindervakantieweek nemen bijna een heel jaar in beslag. Bijna elk jaar geven meer dan 65 jongeren, in de leeftijd van 14 tot 21 jaar uit Vleuten en omgeving, zich op om vrijwillig mee te doen als (bege)leiding voor een groepje kinderen. De laatste paar jaar is er zelfs een wachtlijst geweest voor deelname als leiding. Mede door hun enthousiasme wordt bestuur en staf gemotiveerd om de kindervakantieweek ook voor jongeren te organiseren. Naast de vaste dag activiteiten is er voor de leiding ook een avondprogramma. De Stichting VOVH stimuleert hiermee de maatschappelijke betrokkenheid van de jeugd. De stichting VOVH kan al jaren rekenen op hulp van de E.H.B.O. die de gehele week met twee man sterk aanwezig is.

Bereik/Media
Elk jaar schrijven er tussen de 275 en 300 kinderen zich in om mee te doen aan de kindervakantieweek. Door de sterke groei van Vleuten in de afgelopen jaren en voor de toekomst verwacht de stichting VOVH ook inschrijvingen vanuit de nieuwbouwwijken rondom Vleuten. In het centrum van Vleuten (de oude dorpskern) wordt er op het basisonderwijs informatiefolders uitgedeeld, daarnaast wordt er via de krant aandacht besteed aan de activiteiten die de stichting VOVH organiseert. De stichting VOVH heeft een eigen website www.vovh.nl en heeft een facebook en twitter account.